In de zomer van 2017 levert Promedico het eerste farmaceutisch zorgsysteem: Apro. Het systeem is de enige oplossing voor de apotheek die online wordt aangeboden. Een goed beveiligde verbinding en betrouwbaar beheer van de medische gegevens zijn hierbij een vereiste. Promedico gaat hiervoor de samenwerking aan met RAM Infotechnology. De in de zorg gespecialiseerde ICT-dienstverlener zorgt ervoor dat APRO straks probleemloos draait op servers op Nederlands grondgebied. Zo wordt privacygevoelige data uit het systeem voor de apotheek straks betrouwbaar beheerd.

Toekomstbestendige oplossing

De apotheker wordt steeds meer betrokken als medezorgverlener in het behandelproces van de patiënt. Naast de plek waar patiënten hun medicatie halen, wordt de apotheek ook steeds meer de plaats waar zij advies krijgen over goed gebruik van geneesmiddelen en over kwaliteit van leven. Deze nieuwe invulling vraagt ook om bredere digitale ondersteuning, waarbij relevante patiëntgegevens beschikbaar zijn voor de apotheker. Met deze achterliggende gedachte bouwt Promedico Apro: het eerste en toekomstbestendige farmaceutisch zorgsysteem dat goed communiceert met systemen van andere zorgverleners en met de patiënt.

Altijd en overal veilig beschikbaar

Apro is een zorgsysteem dat online wordt aangeboden. Dit heeft veel voordelen voor de apotheker: met een internetverbinding kan de zorgverlener altijd en overal gebruik maken van Apro en het systeem werkt bovendien goed op deskstops, laptops, tablets én smartphones. Met Apro staat medische data niet op een lokale server in de apotheek, maar op centrale, goed beheerde servers. De apotheker wordt hierdoor ontzorgd op het vlak van ICT; updates van het systeem en back-ups van de gegevens worden automatisch verzorgd en daarnaast zijn de servers goed beveiligd tegen brand, ongeautoriseerde toegang en diefstal doordat er uitwijklocaties zijn. Op deze manier profiteert de apotheker straks van het modernste online zorgsysteem, zonder zich zorgen te hoeven maken over de beveiliging van patiëntdata.

Samenwerking RAM Infotechnology

Voor het beheer van de servers en medische data van Apro heeft Promedico gezocht naar een geschikte partner. Dat is managed hosting– en cloud-dienstverlener RAM Infotechnology geworden. Niels van Peer, Business Unit Director bij RAM, legt uit waarom dit een uitstekende samenwerking is:

“Wij zijn een puur Nederlands bedrijf dat al ruim 15 jaar actief is in de zorg-ICT. Wij zijn gewend om grote aantallen patiëntdossiers te hosten. De samenwerking met Promedico past dus erg goed bij onze organisatie. We kijken uit naar Apro.”

Promedico heeft samen met RAM Infotechnology de ICT-omgeving voor APRO ingericht. VZVZ heeft RAM Infotechnology geaccepteerd als goed beheerd zorgnetwerk (GZN). RAM is daarnaast gecertificeerd voor onder meer NEN 7510 en ISO 27001 en voldoet daarmee aan de eisen voor informatiebeveiliging in de zorg. De servers van RAM staan in het datacenter op Nederlandse bodem, waardoor medische gegevens onder de Nederlandse wet- en regelgeving vallen.

Met ruime ervaring in de zorgsector en gericht op de toekomst is RAM uitstekend in staat om ervoor te zorgen dat Apro straks veilig, snel en altijd beschikbaar is in de apotheek. De apotheker kan zo de zorg leveren die de patiënt verwacht en weet zich hierbij goed ondersteund door het moderne farmaceutisch zorgsysteem.