Joachim Kaarsgaren constateert groeiend belang zelfzorg en zorg op afstand oplossingen

Himss is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Dit jaar bezocht onze directeur Joachim Kaarsgaren, samen met 50.000 andere bezoekers, de Himss in Chicago. Hij zag een aantal belangrijke ontwikkelingen voor ICT en de zorg, waaronder Connected Health. Een paar observaties uit Chicago.

  • Connected Health is in Amerika al groot. Koppelingen tussen zorgprofessional, cliënt/patiënt, data en systemen spelen een centrale rol in de gezondheidszorg
  • Zorg-op-afstand en zelfzorg door cliënten/ patiënten gaat groeien in omvang en belang
  • De patiënt gaat zelf ook steeds meer data produceren, via verschillende devices. Het eigendom van data verschuift zijn kant op. ECD’s (EPD’s) zijn in Amerika al open dossiers
  • Security en privacy houden top-prioriteit

himmss-hall-2015

Wat betekent dit voor de Nederlandse situatie?
Connected health is ook hier de toekomst. Connected Health maakt mogelijk zorg efficiënter te organiseren, wat een positief effect op de kosten kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan chatfuncties tussen cliënt en zorgverlener.

Zelfzorg en zelfdiagnose
Door de komst van allerlei ‘apparaatjes’ gaat de patiënt meer doen aan zelfzorg en zelfdiagnose. Dat levert een nieuwe stroom extra privacygevoelige data op die vraagt om veilige opslag. Het bezoek van Joachim in Chicago bevestigt in ieder geval dat de weg die RAM heeft ingeslagen met een eigen datacenter op eigen grond volledig past binnen deze trends. Het is de beste manier om privacy en security van data te waarborgen.