Future Proof ICT Adviseurs Event ‘De digitale transformatie in 5 jaar’. Verslag event

In dit alweer 6e Future Proof ICT event kijken we waar we in 2020 stonden en waar we in 2025 denken te staan. Gastsprekers Jacco Vooijs, ICT Manager ouderenzorgorganisatie Magentazorg, en Hans van der Meer, Sales Manager Microsoft 365, schetsen allebei hun visie op de digitale transformatie in de zorg. Niels van Peer, commercieel directeur RAM-IT, leidde het event in. Wie het event gemist heeft, kan de link opvragen en de opname alsnog terugkijken.

“De care loopt voor op de cure, maar de cure maakt grote stappen”

Dat constateerde Niels van Peer in zijn opening. “De rode draad die we zien is dat over de hele linie de beweging naar ICT as a Service is ingezet. Belangrijke ontwikkelingen daarbij zijn de sterk verbeterde wifi-netwerken op zorglocaties, de rationalisatie van applicaties en de verSaaSing. Steeds meer zorgprofessionals werken webbased en device onafhankelijk. Daarbij loopt de care nog voor op de cure, maar de cure maakt grote stappen En, heel opvallend, toen door corona thuiswerken verplicht werd, zijn we in enkele weken en masse overgeschakeld op Teams. Dus als het moet, kunnen we nieuwe technologie razendsnel adopteren. Dit is wel de uitzondering op de regel, maar toch, het fundament ligt en de volgende stappen richting eHealth komen eraan. Dat sluit ook aan op de ervaringen van Jacco Vooijs van Magentazorg.”

Digitale transformatie Zorg. Niels van Peer dagvoorzitter.

‘De beweging naar ICT as a Service is ingezet.’

Gastspreker Jacco Vooijs, ICT Manager ouderenzorgorganisatie Magentazorg.

Jacco Vooijs, Magentazorg IT-regie organisatie

“We zijn een ICT-regie organisatie. Zo willen we de zorgkloof overbruggen”

Jacco Vooijs, ICT Manager ouderenzorgorganisatie Magentazorg, opende zijn presentatie met een quiz over enkele (onrustbarende) cijfers over de zorg, de groei van het aantal 65-plussers en de daling van het aantal zorgmedewerkers en mantelwerkers. “Het gaat niet om 2% stijging of daling, maar om tientallen procenten. Er dreigt een enorme zorgkloof tussen vraag en aanbod van zorg. Wij moeten daar als ouderenzorgorganisatie nu al op inspelen. Maar van onze 1700 medewerkers leveren er 1625 zorg en zij zijn helemaal niet met ICT bezig. Toch moeten wij veranderen.”

Visie op Digitale Transformatie in de Zorg.jpg

Visie op de digitale transformatie: cloud, SaaS, integratie door platforms, regie voeren.

Eerst het huis op orde

“We hebben heel duidelijk gekozen voor een geleidelijke aanpak. Eerst het huis op orde en dan nadenken over de toekomst. We hebben het netwerk als eerste aangepakt, want dat is de levensader van je ICT. Daarnaast ben ik grote voorstander van standaardisatie, platformoplossingen, de cloud en verSaaSing. Dit heeft in ieder geval opgeleverd dat ik de afgelopen 5 maanden geen meldingen over het netwerk – op 12 locaties! – heb gehad en de servicedesk 90% minder meldingen heeft ontvangen. Vanuit deze stabiele basis gaan we verder bouwen aan een ICT-omgeving, maar ook een ICT-cultuur die klaar is voor de toekomst. Sensoren en domotica gaan ons bijvoorbeeld helpen om zorgpersoneel ’s nachts te ontlasten.

Leiderschap Digitale Transformatie in de Zorg

eHealth is de verantwoordelijkheid van zowel de IT-directeur als de Zorgdirecteur.

eHealth: duaal management tussen ICT & Zorg

‘’Heel belangrijk is dat bij ons eHealth de verantwoordelijkheid is van zowel de IT-directeur als de Zorgdirecteur. Alleen zo kunnen we bij Magentazorg breed werken aan de digitale cultuur. We weten dat we straks personeel tekort komen, we moeten veranderen, men voelt de druk. Dat lost je niet alleen op met nieuwe ICT. Werkprocessen en enthousiasme zijn net zo belangrijk. Het goede is dat we nu merken dat de behoefte aan verandering bij veel mensen leeft en dat zij de vernieuwingen oppakken. Mensen voelen zich serieus genomen en kunnen gewoon hun werk doen. Dat geeft vertrouwen, dat verbindt.

 

Hans van der Meer, Sales Manager Microsoft 365.

Hans van der Meer Microsoft 365 Digitale transformatie

“We gaan van ‘best of breed’ naar ‘best of suite’. Slimmer werken met meer data.”

Hans van der Meer, Sales Manager Microsoft 365, nam ons mee in de meeste actuele ontwikkelingen bij Microsoft voor de care en cure. Hij stipte enkele trends aan, liet zien hoe je met MS365 je productiviteit kunt verbeteren en wat je met Automation en de Power App kunt doen. “De ontwikkelingen in de zorg die Jacco aanstipte betekenen dat we slimmer moeten werken, want langer en harder werken gaat gewoon niet meer. De grote uitdaging om slimmer te werken is hoe we de enorme hoeveelheden data die we al verzamelen kunnen omzetten naar informatie en uiteindelijk acties. Nu zijn we nog heel reactief, we passen pas aan als we de data hebben. Maar met al die data kunnen we nu veel beter voorspellen wat er gaat gebeuren en daarop voortijdig inspelen. Dat is slim werken!”

Digitale transformatie Zorg Crisis App

Slimmer werken met meer data.

Security en Compliance Zorg

Security en compliance zijn hierbij wel hele belangrijke randvoorwaarden, maar ook daar hebben we oplossingen voor. Volgens de ZERO TRUST gedachte regel je security en compliance op platformlevel. Als je dan een product toevoegt aan het platform, weet je zeker dat het voldoet aan de eisen. Het wordt dan gewoon integraal onderdeel van het platform. Je bouwt zo aan een ‘best of suite’. Daarnaast zie ik een verschuiving van IT-beheer naar functioneel beheer. We hebben ons platform de laatste 5 jaar uitgebreid met 1400 nieuwe functies. De business behoeften van gebruikers kunnen we met deze ‘As-a-Service’ gedachte steeds beter en sneller vervullen.

Digitale transformatie Zorg healthcare

Communicatie tussen zorgteams en zorgprofessionals wordt steeds belangrijker.

Met de Power App bouw je zo een medical scanner pilot

“Met onze Power App spelen we al heel sterk in op deze vraag. In no-time bouw je een slimme app die werkt op je telefoon, tablet of laptop en elke datasource is goed! Zelfs een Excel-bestand. Een goed voorbeeld hiervan vind ik de medical scanner. Je scant een moedervlek en je krijgt direct de melding dat er of niets aan de hand is of dat je een dokter moet raadplegen. Het is een hele andere manier van apps ontwikkelen. In onze Power Automate omgeving hebben we al honderden voorbeelden en routines voor standaardprocessen. Die kun je zo toepassen.

 

Kijk het event ‘Digitale Transformatie in de Zorg’ terug

Al met al weer een interessant Future Proof ICT event over de digitale transformatie in de zorg. Als u zich had aangemeld, maar u kon het event toch niet bijwonen, ontvangt u van ons de link. Had u zich niet aangemeld, maar heeft u ook interesse, vul dan het formulier in en wij sturen u de link.

 

Ik wil graag het event terugkijken

12 + 10 =

Wilt u meer weten over digitale transformatie in de zorg?

Niels van Peer

Niels van Peer

Commercieel directeur

06 -50 28 49 53
nvanpeer@ram-it.nl

Bekijk ook de case van Magentazorg