StrategiePlatform Healthcare brengt zorgen van bestuurders en managers in de zorg in beeld.

Wie, net als ik, eind mei in Zwolle aanwezig was op het StrategiePlatform Healtcare, kon niet anders concluderen dan dat ICT zich beweegt in de richting van de zorgprofessional, de eindgebruiker. Wat mij betreft een noodzakelijke trend die we weliswaar al eerder zagen, maar nu dus ook bevestigd wordt door zorgbestuurders.

Eén van de meest gestelde vragen die ik daar kreeg van bestuurders en managers ging over applicaties: “Hoe zorg ik nou dat onze ambulante medewerkers de beschikking krijgen over zorgapplicaties die zij nodig hebben om hun werk goed te doen?”

Voor een duidelijk antwoord kon ik teruggrijpen op onze ervaring met mobiel werken. Als we te maken hebben met applicaties die al geschikt zijn voor de tablets en smartphones, zorgen wij voor een veilige en beheersbare mobiele werkomgeving voor ambulante medewerkers. ‘En als een zorgapplicatie hiervoor nog niet geschikt is?’ Dan legde ik de uit dat we met virtualisatie-techniek toch die stap kunnen maken.

minister schippers over ehealth

Een ander hot item was kosten en flexibiliteit: “Hoe laat ik mijn kosten meebewegen met de omvang van mijn organisatie?” Kosten zijn vooral een kwestie van IT-architectuur die makkelijk opschalen en neerschalen mogelijk maakt plus de juiste contractuele afspraken. Persoonlijk vind ik dat ICT-leveranciers ‘het oude contract-denken’ moeten loslaten en daadwerkelijk als partner moeten gaan werken. Dat impliceert onzekerheid aan de inkomstenkant (wisselend volume), maar dat is exact de onzekerheid waar zorgorganisaties zèlf ook mee te maken hebben!

Ik vond het StrategiePlatform een boeiende en leerzame bijeenkomst. Veel gehoord, veel gezien, veel gesproken. Mijn conclusie is dat de zorgbranche sterk in beweging is en op de goede weg is. Ik zie veel kansen en uitdagingen binnen de gezondheidszorg waaraan ICT-ontwikkelingen kunnen bijdragen.