Uit recent onderzoek van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, blijkt dat de accountantskosten voor de zorg in 2016 gemiddeld met 12 procent zijn gestegen. Bij de geestelijke gezondheidszorg was er zelfs een stijging van ruim 15 procent en bij verpleging, verzorging en thuiszorg van bijna 15 procent. In totaal betaalden de zorgorganisaties samen 87 miljoen euro voor controle- en advieswerk, zo’n 127 duizend euro gemiddeld per instelling.

De hogere kosten komen voort uit extra controlemaatregelen van onder andere zorgverzekeraars, invoering van de WMO, de overgang van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet en voor ziekenhuizen worden deze verklaard door de grotere rol van accountants bij het zelfonderzoek naar declaraties.

Besparen met certificering?

Door gebruik te maken van gecertificeerde partners in bijvoorbeeld ICT kunnen stijgende accountantskosten afgeremd worden.
Voor de accountant komt het Service Organisatie Control-rapport, dat onderdeel is van de SOC-2, in de plaats van eigen werkzaamheden. Hij bespaart hiermee tijd en kan dat in zijn factuur aan de zorginstelling terug laten komen. Afhankelijk van de organisatie omvang kan dit al snel een flinke besparing opleveren.

Niet gekwantificeerd en niet benoemd

Dat het in de praktijk zo is weten we, echter zijn voorbeelden moeilijk openlijk aan te halen mede omdat indirecte besparingen vaak niet gekwantificeerd en niet benoemd worden.
U weet nu dat een SOC-2 gecertificeerde ICT-partner een besparing voor u kan opleveren en de stijgende accountantskosten afremt. En wie daarvoor dé aangewezen partner is…mail mij en ik verklap het u.


Wilt u meer weten over Certificering van uw ICT neem gerust contact met mij op.

Arjan Poulissen – Director Finance