“Er zijn kwetsbaarheden gevonden in omvormers van het merk SMA. Dit meldt de Volkskrant op basis van onderzoek. Deze omvormers maken de stroom van zonnepanelen geschikt voor het elektriciteitsnetwerk. SMA is marktleider en als hackers de controle van alle SMA-omvormers weten over te nemen, dan kan het gehele Europese elektriciteitsnetwerk in onbalans raken en kan stroom in grote delen van Europa uitvallen.” (bron: Computable)

Steeds vaker komen er situaties aan de oppervlakte van kwetsbaarheden bij de inrichting van IoT. Gelukkig helpen de berichten uit de media om bewustwording te krijgen en daarmee kunnen organisaties problemen ook voor zijn.

Vaak zien we bij RAM Mobile Data dat organisaties een onderdeel in eigen beheer willen onderhouden of monitoren. Daarvoor is dan een dataverbinding en software nodig en als daar niet goed over nagedacht wordt, kan dat tot kwetsbaarheden leiden. Het bij elkaar brengen van de juiste expertises is dus belangrijk.

IoT is niet nieuw, maar het wordt steeds meer ingezet en organisaties overzien niet altijd de consequenties. Zo is bijvoorbeeld draadloze camerabewaking gemakkelijk te realiseren, zeker met de beschikbare draadloze technologie. Maar wie bewaakt de cameraverbinding?

Het argument dat de data niet interessant is voor buitenstaanders is vaak misplaatst. Ook het analyseren van sensordata en het leggen van combinaties met andere (big)data bronnen, kan voor buitenstaanders waardevolle informatie opleveren.


Als specialist in mobiele en vaste verbindingen helpen we organisaties veilig en betrouwbaar ICT-oplossingen in te zetten.

Oscar de Kogel
Manager OOV bij RAM