Internationaal medisch IT- en cybersecurity bedrijf Sectra (STO: SECT B) tekent een contract met Stichting Pathologie Projecten (SPP) in Nederland en biedt alle 50 pathologielaboratoria in het land de mogelijkheid om aan te sluiten op het Pathology Image Exchange netwerk (PIE). Sectra’s cloud gebaseerde oplossing stelt pathologen in staat  om efficiënt digitale pathologie beelden landelijk te delen. Dit is het eerste pathologie project in zijn soort wereldwijd.

Met de oplossing voor het efficiënt delen van beelden zijn pathologen in staat gemakkelijk te overleggen met andere pathologen in het hele land of een second opinion aan te vragen. Ook maakt de oplossing het mogelijk om eerder gemaakte beelden van patiënten beschikbaar te maken ongeacht waar het onderzoek is uitgevoerd. Bovendien maakt de oplossing informatie beschikbaar voor panelbeoordelingen. Het netwerk lost huidige logistieke problemen op, hierdoor neemt de kwaliteit en snelheid van de pathologie diagnostiek toe.

Het telepathologie project is geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) en het landelijke netwerk, Stichting PALGA. Het project zal geïmplementeerd worden door Sectra, met Deutsche Telekom Healthcare en RAM Infotechnology als onderaannemers. Pathologie Image Exchange is gebaseerd op een Software as a Service (SaaS) model. Pathologie labs die kiezen voor deelname zullen de komende jaren aangesloten worden.

“Het implementeren van een pathologie oplossing op deze schaal vereist integratie tussen verschillende IT-oplossingen en de 50 laboratoria. Sectra’s bewezen track record van de uitvoering van op standaarden gebaseerde integratie is een van onze sterkste punten, wat mij extra trots maakt om deel uit te maken van dit unieke project,” zegt Dr. Torbjörn Kronander, President en CEO van Sectra.

 

Sectra’s digitale pathologie oplossing

Sectra levert een complete oplossing voor de primaire diagnostiek in de pathologie, inclusief archivering en geavanceerde diagnostische werkstations. De oplossing stelt pathologen in staat om hun diagnoses te stellen en om verslagen te maken met een hogere precisie en minder tijd per casus. Dit leidt tot het verbeteren van de oncologische zorg. Lees hier meer over Sectra’s digitale pathologie oplossing.