Een beetje hacker kraakt een eenvoudig wachtwoord binnen minuten of zelfs binnen enkele seconden! Maak het veiliger en makkelijker met onderstaande tips.

Uit eigen onderzoek komt naar voren dat we gemiddeld meer dan 20 accounts hebben waar we wachtwoorden voor moeten onthouden. Deze moeten allemaal sterk én uniek zijn om te voorkomen dat iemand inbreekt. Zoveel verschillende wachtwoorden onthouden, blijft een uitdaging, dus hoe dit slim op te lossen?

Wat zijn de eisen aan wachtwoorden die niet makkelijk te kraken zijn en hoe onthoud je ze? Vanuit de techniek zou je kunnen eisen dat wachtwoorden voldoen aan, veel tekens, cijfers,  hoofdletters en speciale tekens.

Maak je eigen gemak!

Om het makkelijk te maken kun je zelf een formule gebruiken. Neem als basis 1 sterk wachtwoord dat je onthoudt en voeg daar per site een variabel deel aan toe. Door een zinnetje te nemen wordt het ook makkelijker om te onthouden.

Bijvoorbeeld:

  • AwbGGA5j-Fb (Anne werkt bij GG Advocaten 5 jaar – Facebook)
  • SiPMbSZI10j-Win (Steve is Product Manager bij SZ Instellingen 10 jaar – windows toegang PC)
Ondersteun je wachtwoord

Welke wachtwoordmethode je ook hanteert, tweetrapsauthenticatie maakt het veiliger. Naast je wachtwoord heb je een tweede middel nodig om je te identificeren. Denk aan een sms, een apparaatje of een telefoon-app die een code genereert (authenticatie).

Met wachtwoordmanagers hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Het programma bewaart de andere wachtwoorden voor je in een veilige digitale kluis. Zo kun je probleemloos lange en moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken voor al je accounts. Het is veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel-bestand of browser.

De Toekomst

Natuurlijk zijn de biometrische toegangsmethodieken nog geavanceerder en makkelijker in gebruik. Bij dergelijke toegangscontrole systemen zijn er bepaalde wetten en regels die van toepassing zijn. Wat het systeem zo verfijnd maakt, namelijk dat het een unieke en persoonsgebonden toegangscode verschaft, maakt het tegelijk ook heel complex.


Bij RAM Infotechnology vinden we veiligheid en betrouwbaarheid belangrijk. Wilt u meer weten over hoe dit voor u en uw organisatie ingericht kan worden dan horen we dit graag.

Vriendelijke groet,

Frank Waarsenburg
Chief Information Security Officer RAM