Integrale digitale diagnostiek in teken van AI en ChatGPT op MedicalPHIT

MedicalPHIT-congres ‘Diagnostiek van de toekomst’ zeer boeiend.

Jaap van Rooij en Peter Zwambach waren namens RAM Infotechnology aanwezig op het Medical PHIT Congres ‘Diagnostiek van de toekomst’ 2023 wat deze keer volledig in het teken stond van kunstmatige intelligentie. Jaap en Peter gaven zelf ook een korte pitch en spraken op de stand van RAM-IT veel deelnemers. “Wat blijkt: we zijn de enige gespecialiseerde Zorg ICT-aanbieder die een private/public/hybrid platform aanbiedt waarop je de digitale diagnostiek kunt ondersteunen met AI-toepassingen”.

AI gaat de medisch specialist en digitale diagnostiek op allerlei terreinen ondersteunen

Peter: “Het was echt opvallend hoe vaak en in welke verscheidenheid ChatGPT op het MedicalPHIT-congres voorbij kwam. In de verslaglegging, in de communicatie en in de diagnostiek zelf. Zo levert ChatGPT een beter verslag op, de kernboodschap is duidelijker, en de onderbouwing is completer. Het levert ook grappige situaties op. Waar de ene specialist ChatGPT gebruikt om een technisch-inhoudelijk verhaal “empathisch” te maken voor de ontvangende lezer, gebruikt een ander het juist om een empathisch verhaal terug te brengen tot de kern.”

Jaap: “In algemene zin zien we dat AI een veelgebruikt hulpmiddel is voor de integrale diagnostiek, ook als medische vraagbaak. Het gaat de medisch specialist op allerlei terreinen ondersteunen, processen versnellen en oordelen bevestigen. Zo neemt de kans op fouten door handwerk af. Het betekent tegelijkertijd dat AI-toepassingen ook meer vragen van de ICT-omgeving. Zeker nu steeds meer labs zich verzelfstandigen en losmaken van het ziekenhuis, is de vraag groot naar een stabiel platform dat enerzijds labs meer vrijheid biedt en anderzijds voldoet aan alle wet- en regelgeving. Ziekenhuizen zijn daarvoor niet langer de logische partij en labs gaan dan op zoek naar alternatieven zoals die van RAM-IT. Samenwerking in de regio, de presentatie van Prof. dr. Nardo van der Meer, Raad van Bestuur van het Catharina ziekenhuis, gaf een uitstekende toekomstschets over deze nieuwe situatie.”

Integrale digitale diagnostiek in teken van AI en ChatGPT op MedicalPHIT

Laboratoria verzelfstandigen. Dat heeft ook invloed op hun ICT.

Peter: “Uit diverse gesprekken op onze stand bleek dat wij de enige gespecialiseerde ICT-aanbieder binnen de zorg zijn die een private/public/hybrid platform aanbieden waarop je de diagnostiek kunt ondersteunen met AI-toepassingen. Eén centrale plek voor alle applicaties en data, voorzien van veilige verbindingen en met toegang tot de EPD’s van ziekenhuizen. Daarbij speelt ook een rol dat we volledig gecertificeerd zijn. Pathologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, microbiologie, genetica, voor allemaal geldt dat AI en ChatGPT van grote invloed zijn op hun diagnostiek van de toekomst. En dat maakte deze MedicalPHIT weer heel interessant.”

Meer weten over integrale digitale diagnostiek?

Vraag het onze experts.

Peter Zwambach

Peter Zwambach

New Business Manager Healthcare

06 – 51643646
pzwambach@ram-it.nl
Jaap van Rooij

Jaap van Rooij

Accountmanager Cure

06 - 14599650
jvrooij@ram-it.nl