Digitale zorgwerkplek, digitale zorgcultuur

Een digitale zorgwerkplek die flexibel is en meebeweegt met de organisatie, de zorgverlener en de cliënt.

Jacco Vooijs, ICT-manager bij Magentazorg, is het helemaal eens met de stelling dat dé digitale werkplek voor de zorg niet bestaat. Volgens hem komt verandering dan ook niet door alleen technologie tot stand. Hoe verander je wel succesvol? Hoe kijkt deze ICT-manager daar tegenaan?

“Wij zijn een VVT-organisatie die al heel lang met ICT en digitalisering bezig is. En al heel lang met RAM-IT en sinds 1,5 jaar ook met RAM’s zuster CuraTec. Samen brengen we de basis steeds meer op orde. Maar we moeten door. Daarom, die digitale werkplek, we staan nog maar aan het begin, die wordt heel anders. Voor de ‘gewone’ zorgverlening kan een shared mobiel device met allerlei domotica apps nog wel volstaan, maar als we straks het ECD gaan implementeren niet meer. De zorgverlener moet dan echt ingelogd zijn om bepaalde handelingen te kunnen uitvoeren en vastleggen. Dan loop je al snel met 2 devices rond, en de meesten ook nog met hun eigen mobiel. Dus ja, hoe organiseer je dat dan? We moeten hiervoor heel goed naar onze werkprocessen kijken. Kunnen we die aanpassen? Gaan zorgverleners en mantelzorgers dat ook doen? Staan cliënten ervoor open? Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.”

Jacco Vooijs: ‘We moeten een digitale zorgcultuur ontwikkelen waarin de mens centraal staat.’

“Hier moeten we dus goed over nadenken, want oude processen met nieuwe technologie worden vooral oude, dure processen. Aan de andere kant kunnen we ook al heel veel. Bijvoorbeeld met VR-brillen revalidatieprocessen ondersteunen. Heel interessant. Slimme sensoren die kunnen voorspellen of iemand zijn gesteldheid gaat veranderen en er misschien een delier dreigt. Verder vind ik data mining veelbelovend. Een applicatie die data uit databases haalt en bijvoorbeeld de kans op vallen voorspelt, zodat je valpreventie op tijd kunt inzetten. Al met al gaan we steeds meer datagedreven opereren. Daar hoort een digitale zorgwerkplek bij die flexibel is en meebeweegt en een zorgcultuur die de mens centraal stelt. Maar hoeveel databronnen en devices je ook rond een cliënt organiseert, het is en blijft de zorgverlener die het beste kan inschatten wat wanneer nodig is. Als we zo naar de digitale werkplek van de toekomst kijken, heb ik er alle vertrouwen in dat we heel ver komen.”

Meer weten over de zorgwerkplek van de toekomst? Meld je aan voor de Summit De Digitale Werkplek voor de Zorg op 15 november 2023, Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht.