Niels van Peer over Future Proof ICT Summit 2023 en de Digitale Werkplek voor de Zorg

“Op dit summit staat de zorg centraal, niet de ICT.”

RAM Infotechnology organiseert op 15 november het 8e Future Proof ICT Summit met als thema ‘De digitale werkplek voor de Zorg’. Niels van Peer, CCO bij RAM-IT, kijkt er erg naar uit. “We pakken het deze keer groots aan. In de eerste plaats omdat we dit jaar 30 jaar bestaan en er een feestelijke bijeenkomst van willen maken voor al onze klanten, partners en andere relaties. Daarnaast bleek bij ons vorige event al dat steeds meer mensen uit het vak behoefte hebben aan dit soort verdiepende bijeenkomsten. En met het vak bedoel ik iedereen die actief is in de keten van ICT voor de Zorg.”

Brede, verbindende kijk

“Voor de digitale zorgwerkplek is een brede, verbindende kijk op de ontwikkelingen en toekomst hard nodig om te voorkomen dat we allemaal een stukje van het wiel uitvinden, maar het hele wiel straks niet draait. Er bestaat namelijk niet één digitale werkplek voor de zorg. Dat zijn er minstens tientallen, misschien wel 100. Vergelijk de radioloog en de verpleegkundige maar met elkaar. Volstrekt verschillende behoeften. Maar ook binnen een functie zie je wisselende behoeften, afhankelijk van de rol, de plaats en het moment waarop een zorgverlener een bepaalde taak moet verrichten.

“Er bestaat niet één digitale zorgwerkplek. Dat maakt het speelveld al heel anders

Gestandaardiseerde bouwblokken

“Waar wij als RAM-IT ons nu hard voor maken is een gemeenschappelijke noemer, een platform, een aanpak waar al die digitale werkplekken onder vallen en ieder op zich optimaal functioneren. Elke werkplek stellen we samen uit gemeenschappelijke componenten die wij met elkaar verbinden en per functie inrichten. Het zijn gestandaardiseerde bouwblokken die je maximaal kunt hergebruiken. Passend maatwerk, waarbij geen digitale werkplek hetzelfde is, maar die wel allemaal goed te beveiligen, te onderhouden en te beheren zijn.”

Future Proof ICT

“Ook dit summit gaat over Future Proof ICT. Daarbij staat de zorg centraal, niet de ICT. Als we het bijvoorbeeld hebben over robotisering en AI, zien we dat primair als medische hulpmiddelen, ICT in dienst van de zorg. Wij schuiven ook steeds meer in de richting van de functionele kant van het zorgproces. Als ICT-provider voor de zorg willen we daarin een verbindende rol spelen. Dat zie je ook terug in dit summit. De technische partners die we hebben uitgenodigd zijn ijzersterk in hun domein. Wij willen de partij zijn die iedereen bij elkaar brengt. Letterlijk de system integrator die vanuit de behoeften van de eindgebruikers een overkoepelend verhaal neerzet dat future proof is.”