Integrale diagnostiek en ICT. Bart Thielen, Sectra

De toegenomen werkdruk in diagnostiek maakt automatisering noodzakelijk

Bart Thielen, sales & marketing directeur bij Sectra, ziet in de wereld van radiologie en pathologie niet alleen een enorme groei aan data, ook de complexiteit neemt hard toe. Op ons Future Proof ICT Summit schetst Bart zijn visie op integrale diagnostieken het belang van schaalbare oplossingen.

“Trends in de diagnostiek vragen om een nieuwe visie op data en onderliggende ICT. Kanker is een chronische ziekte aan het worden. Dat betekent enerzijds dat we steeds meer patiënten krijgen om te beoordelen en te behandelen en anderzijds dat we over steeds meer data en vergelijkingsmateriaal beschikken wat moet worden meegenomen in de beoordeling van individuele cases. De resolutie van scans blijft toenemen en ze bevatten steeds meer informatie die beoordeeld moet worden, dit is erg tijdsintensief. Door slim met deze data om te gaan kunnen we specialisten ondersteunen in hun processen. Als radiologen en pathologen samenwerken en gezamenlijk tot één conclusie komen vóór het Multidisciplinair overleg (MDO) kan dit veel tijd besparen. Tijdens het overleg kunnen ze dan samen hun bevindingen presenteren. Dat maakt zo’n bespreking een stuk efficiënter: essentieel tijdens zo’n kostbaar MDO. Hoe beter we dit proces kunnen automatiseren, hoe meer de arts zich kan focussen op moeilijkere casussen.”

 

Bart Thielen: ‘Het is aan ons om het IT-landschap te versimpelen’

“Dit heeft wel effect op de storagevolumes en de snelheid. Steeds vaker zijn er wel 20 studies van hoe een tumor zich bij een patiënt ontwikkelt. De eisen aan de IT en de dataopslag nemen hierdoor toe. In feite zijn we op zoek naar een schaalbare oplossing die meegroeit met de vraag. IT outsourcen is dan zeker een richting. Dan moeten we de sector wel begeleiden, want er heerst nog een zekere angst voor de cloud en SaaS-oplossingen. Het idee dat als alles elders staat, je er minder mee kunt, leeft nog wel. Het is aan ons om dit landschap te versimpelen en tegelijkertijd de werkplek van diagnostisch specialisten te verrijken met de nieuwste technologie, zoals AI-toepassingen. Daar werken we hard aan, ook samen met RAM-IT als provider van IT-infrastructuur. Daarom is deze summit ook zo belangrijk, omdat we hier met elkaar kunnen werken aan een toekomstbeeld dat aansluit op de vraag van de diagnostiek en wat dit betekent voor future proof ICT.”

Voor meer informatie en aanmelden, kijk op Summit De Digitale Werkplek voor de Zorg op 15 november 2023, Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht.

Meer informatie en aanmelden

Future Proof ICT Summit 2023 - De Digitale Werkplek