Softwarematige robots Jos Bel NewDawn

De digitale assistent die de zorg veel werk uit handen gaat nemen.

Jos Bel is founding partner van NewDawn Robotics. Op de summit ‘De Digitale Werkplek voor de Zorg’ laat hij zien hoe softwarematige robots de future proof workforce vormgeven en tot grote besparingen leiden, de kwaliteit van data vergroten en fouten reduceren. Robots nemen alle repeterende taken uit het zorgproces over. Hoeveel impact heeft dat op de zorg?

Jos: “Veel. De softwarematige robot is een digitale assistent die veel werk uit handen kan nemen. Daarmee ontlasten we bijvoorbeeld poli’s van administratieve taken. Stel, je hebt bepaalde onderzoeken die door een specialist zijn uitgevoerd, zoals bloedonderzoek, long- of hartfunctietesten, nucleaire geneeskunde, dan zorgen wij ervoor dat die gegevens in het EPD belanden en dat er direct een brief naar de behandelend specialist gaat met input voor de diagnose. Ideaal voor decision support omdat je alle relevante data en de samenhangende verbanden direct bij de hand hebt. Als je alle taken bij elkaar neemt, scheelt dat de specialist al gauw 1 uur per dag. Het werkt ook perfect om personeel in te plannen en bij de overdracht van dossiers tussen verzorgend personeel.”

Jos Bel: “Als je alle taken bij elkaar neemt, scheelt dat de specialist al gauw 1 uur per dag”

“We kennen allemaal Sara, de zorgrobot als ‘mens’. Onze softwarematige robot zie je niet, maar is als digitale assistent continu op de achtergrond aanwezig om processen te optimaliseren, lasten te verlichten en daarmee geld en tijd te besparen. Zorgverleners kunnen in dezelfde tijd veel meer doen en de kwaliteit van de data stijgt wat direct tot foutreductie leidt. Denk aan de winst die je daarmee kunt boeken bij poli-afspraken en bloeduitslagen. Dat is vaak gedoe, nu regelt de robot het. Zo hebben we een massavaccinatie bij JGZ Drenthe ondersteunt, waardoor de no-show met 98% daalde.

Elke zorgorganisatie kan hiermee aan de slag. We adviseren altijd om te beginnen met de RPA, Robot Process Automation. Als dat goed loopt en de organisatie breed ondersteunt, kun je volgende stappen zetten en bijvoorbeeld Artificial Intelligence en process mining in te zetten. Een mooi perspectief voor de digitale werkplek van de toekomst.”

Meer weten over de softwarematige robots van NewDawn? Meld je aan voor de Summit De Digitale Werkplek voor de Zorg op 15 november 2023, Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht.