Wim Addens, De Zijlen, zorgvraag

 Een toekomst gericht voorbeeld is een zorgsmartphone voor spraak-rapportages

Wim Addens is Informatiemanager/hoofd ICT bij De Zijlen, expert in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking met een complexe ondersteuningsvraag. Hij signaleert een aantal ontwikkelingen die de druk op de zorgvraag verzwaren. Tegelijkertijd ziet hij goede kansen om met innovatieve ICT de druk structureel te verlichten. “De mogelijkheden zijn er zeker, maar er komt wel het nodige bij kijken. Aan de andere kant, hebben we een keus?”

“Onze cliënten worden steeds ouder, waardoor zij bijvoorbeeld dementie kunnen krijgen, naast de beperking die zij al hebben. Dat levert direct een complexere zorgvraag op. Voorheen kwamen die meervoudige beelden veel minder vaak voor. Daarnaast hebben ook wij te maken met de krapte op de arbeidsmarkt en de regeldruk in het werk. Verder stellen  de zorgkantoren steeds minder budget ter beschikking. Wij vragen ons echt af hoe we dezelfde kwaliteit aan zorg kunnen blijven leveren.”

Wim Addens: ‘De zelflerende systemen komen eraan.’

“Ook vanuit de ICT denken we hierover na. Een toekomst gericht voorbeeld is een zorgsmartphone waarmee je tijdens je werkzaamheden via spraak je rapportage opstelt en toevoegt aan het cliëntendossier. Dat zou heel veel tijdwinst op kunnen leveren die onze zorgverleners dan kunnen besteden om meer kleur te geven aan het leven van onze cliënten. Dat is ook ons motto. Daar gaat het om! Voor de toekomst zie ik veel potentie in zelflerende systemen, zoals robots die repeterende taken uitvoeren. Ons onderzoek naar dergelijke systemen is dan ook vol op gaande. Zo zetten wij bijvoorbeeld nu al robot Temi in binnen De Zijlen.

We praten hierover ook met zorgorganisaties in sectoren zoals VVT. Welke oplossingen zien zij, kunnen we kennis delen? En wij zitten hier nog met een extra uitdaging: de aardbevingsproblematiek in Groningen. Ook hiervoor zoeken we de samenwerking met elkaar. We moeten wel. Wij kunnen de zorgvraag niet altijd zelf oplossen.”

Wim Addens is tijdens de summit De Digitale Werkplek voor de Zorg een van de deelnemers aan de podiumdiscussie.

Meer informatie en aanmelden

Future Proof ICT Summit 2023 - De Digitale Werkplek