Threat Intelligence en cybersecurity

Blog #7 in een serie blogs over cybersecurity en digitale beveiliging

Threat Intelligence is een term die we vaak tegenkomen in de wereld van cybersecurity. Wat is het precies en hoe zet je het succesvol in?

 

Threat Intelligence (TI) is het proces van identificeren, verzamelen, verwerken en analyseren van informatie over cyberdreigingen. TI helpt organisaties zich proactief te beschermen tegen cyberaanvallen. In dit blog zetten we uiteen wat de meerwaarde van Threat Intelligence is en welke soorten er zijn. In het volgende blog gaan we in op de praktijk: hoe pas je TI toe in je eigen organisatie?

De meerwaarde van Threat Intelligence

Threat Intelligence speelt een cruciale rol in de detectie van en respons op cyberdreigingen. Dit zijn vier belangrijke redenen om TI in te zetten:

  1. Betere detectie
    TI helpt verdachte activiteiten eerder en beter te detecteren door realtime monitoring en analyse van het dreigingslandschap. Indicators of Compromise (IoC’s), zoals verdachte IP-adressen, domeinen, URL’s en bestandshashes zijn cruciale informatie om potentiële bedreigingen vroegtijdig te identificeren en te mitigeren.
  2. Effectieve response
    TI helpt securityteams sneller en effectiever te reageren op cyberdreigingen. De context die TI biedt, zoals informatie over tactieken, technieken en procedures (TTP’s) van aanvallers helpt incidenten te prioriteren.
  3. Minimale ruis
    TI minimaliseert ruis door irrelevante informatie, zoals false positives, beter te filteren. Securityteams kunnen zich daardoor concentreren op de echte dreigingen, de beveiliging hiertegen en de optimale inzet van de beschikbare middelen.
  4. Proactieve beveiliging (Threat hunting)
    TI stelt securityteams in staat proactief te handelen. Met de hulp van (technische) indicatoren zoeken beveiligingsteams actief naar verborgen dreigingen in hun netwerk. Dit wordt threat hunting genoemd.

De toegevoegde waarde van Threat Intelligence is dus breed. Hoe ga je er nu doelgericht mee aan de slag?

Vier categorieën Threat Intelligence

We onderscheiden vier categorieën Threat Intelligence. Ze zijn alle vier relevant voor een succesvolle aanpak.

  1. Strategische TI helpt het hoger management de impact van dreigingen op de bedrijfsdoelen te begrijpen. Strategische TI geeft inzicht in langetermijntrends in het cyberdreigingslandschap en de mogelijke motivaties en doelen van verschillende dreigingsactoren.
  2. Tactische TI richt zich op specifieke dreigingen en hun technieken, tactieken en procedures (TTP’s). Beveiligingsteams kunnen met deze informatie gerichte beveiligingsmaatregelen nemen.
  3. Technische TI is zeer gedetailleerd en technisch van aard. Technische IT ondersteunt teams die belast zijn met dagelijkse beveiligingsoperaties en threat hunting.
  4. Operationele TI gaat over actuele en actieve dreigingen en hun aanvalsindicatoren, zoals IP-adressen en malware-hashes. Operationele TI zet je in voor efficiëntere incidentresponse.

3 belangrijke uitdagingen van Threat Intelligence

De toegevoegde waarde van Threat Intelligence mag duidelijk zijn, toch zijn er ook uitdagingen. Dit zijn de 3 belangrijkste:

  • Informatie filteren en in de juiste context plaatsen
    Relevante dreigingsinformatie filteren uit de grote hoeveelheden data uit verschillende bronnen is cruciaal. Maar je moet deze ook in de context van jouw organisatie plaatsen: Welke informatie is relevant voor jouw cliënten, medewerkers, procedures, systemen, data en huidige beveiligingsmaatregelen?
  • Benodigde expertise
    Threat Intelligence vereist gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Doorgewinterde cybersecurity professionals vinden en behouden is in de huidige arbeidsmarkt lastig. Voor veel organisaties is TI uitbesteden, bijvoorbeeld binnen een Managed Detection & Response dienst, een optie.
  • Integratie met bestaande systemen
    Technische indicatoren zoals malafide IP-adressen verouderen snel. Het is dus van belang data realtime te verwerken. Dat stelt hoge eisen aan de gebruikte infrastructuur. Maar naadloze integratie van Threat Intelligence tooling met bestaande systemen is niet altijd van zelfsprekend, zeker in grote organisaties met een complexe IT-infrastructuur.

Starten met Threat Intelligence

Threat Intelligence is een onmisbare schakel in de informatiebeveiliging. Tegelijkertijd maken de uitdagingen het voor veel organisaties complex. Hoe ga je hiermee om? Hoe zet je de eerste stap? Daarover gaat onze volgende blog:  Threat Intelligence in de praktijk.

Weten waar u staat met uw cybersecurity?

Neem contact op en we gaan daarover graag het gesprek met u aan over cybersecurity veilig inrichten.

Johan Mulder

Johan Mulder

Commercieel Directeur

+31 (0)6 25 321 277
jmulder@ram-it.nl

Managed Detection & Response en Microsoft Defender XDR

Hoe bescherm je de moderne werkplek tegen digitale aanvallen? Met RAM-IT Managed Detection & Response (MDR) monitoren wij uw IT-omgeving 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. En bij dreigingen ondernemen we proactief actie vanuit het Nederlandse Security Operations Center (SOC).

Meer weten hoe wij met MDR en Microsoft Defender XDR uw security op peil brengen en houden? Maak een afspraak voor het complete verhaal.

Lees al onze blogs over cybersecurity en digitale veiligheid

cybersecurity digitale beveiliging - blog #1

Blog #1 -
Zo herpakt u de controle over uw IT security

Cybersecurity veilig inrichten

Blog #2 -
Cybersecurity begint met veilig inrichten

security monitoring voor betere cybersecurity

Blog #3 -
Het belang van security monitoring

Cyber Security Rapportage

Blog #4 -
3 Redenen voor goede security rapportage

MDR en Cybersecurity uitbesteden

Blog #5 -  Security monitoring en opvolging uitbesteden

Security coverage voor je IT-omgeving SIEM, XDR, SOAR, MDR en SOC

Blog #6 - Security coverage

Threat Intelligence en cybersecurity

Blog #7 - De basis van Threat Intelligence