Paul Hoogland: “Zorg ervoor dat je vrijheid geeft in de systemen zelf. Daag de leveranciers uit.”

Paul Hoogland, Programmamanager BK2020. “We hebben RAM uitgedaagd: ‘Kom met jullie beste oplossing, laat jullie kracht zien.’ En dat hebben ze uitstekend gedaan. Daarin heeft RAM-IT het hoogste gescoord. We hebben RAM-IT leren kennen als partner. Dat moet niet eindigen bij BK2020. Daar moeten we gewoon de komende jaren mee door blijven gaan.”

Case BK2020 in het kort

 • Complete medische infrastructuur bevolkingsonderzoek borstkanker vervangen
 • Bundeling van kennis en informatie van alle ziekenhuizen over borstkankeronderzoek
 • 28 miljoen beelden in één database
 • Zoveel mogelijk met standaard IT-componenten uitgevoerd
 • Van analoog (koeriers met cd-roms) naar volledig online, digitaal
 • Binnen budget, binnen de tijd en met meer functionaliteit voltooid
 • Bij problemen niet naar schuldigen zoeken, maar met elkaar het probleem oplossen
 • Aanbesteed volgens ‘Best Value Procurement’: kwaliteit belangrijker dan prijs

Klantsituatie

Het programma BK2020 is in 2016 gestart met het doel het volledige cliënttraject, van uitnodiging en screening tot beelduitwisseling met ziekenhuizen, digitaal te vernieuwen. En zo de doelmatigheid van het screeningswerk te verhogen en doorlooptijden te verkorten. BK2020 staat ook symbool als een samenwerkingsproject van diverse zorgpartijen en ICT-leveranciers. Geen typische klant-opdrachtgever relatie dus.

Klantvraag

Het project had drie doelstellingen:

 1. Een uniforme werkwijze voor heel Nederland
 2. Betere gegevensuitwisseling binnen de gehele keten van informatievoorziening
 3. Screeningbussen van analoog naar digitaal; géén koeriers met cd-roms meer

Oplossing

Sectra en Topicus hebben een borstkankerversie van het cliëntsysteem ScreenIT ontwikkeld en gekoppeld aan een nieuw Image Management Systeem. In samenwerking tussen RAM-IT en Tromp zijn de screeningscentra en 57 mobiele units (screeningbussen) voorzien van nieuwe mammografen en hard- en software.

 Alle screeningbussen zijn continu online en veilig verbonden met het centrale datasysteem. RAM-IT heeft hiervoor elke bus uitgerust met een mobiele router met twee SIM-kaarten van twee verschillende providers, die beide combineert tot één.  Iedere bus is met een speciale antenne uitgerust. Op plekken waar het bereik beperkt is, plaatst RAM-IT een versterker.

Peter Zwambach, sales consultant healthcare RAM-IT: “We hebben zoveel mogelijk standaard-componenten gebruikt. Maatwerk is duur en complex in beheer. Juist door te kiezen voor componenten die gewoon beschikbaar zijn en die slim te integreren, kun je tot een oplossing komen. De grootste klapper in het project is de mobiele data-uitwisseling, waarbij álle bussen altijd online zijn en online kunnen werken.

Daarnaast was de uitmuntende samenwerking een doorslaggevende factor. Je hebt allemaal de intentie om met elkaar een geslaagd project te maken. Juist die intentie, dat positieve met elkaar, zorgt ervoor dat we met elkaar tot een positief eindresultaat komen. Dus als je tegen problemen aanloopt, en daar loop je tegenaan, dat moet je niet gelijk gaan wijzen en een schuldige zoeken, maar dat je met elkaar om tafel zit en zegt ‘dit is het probleem, hoe kunnen we dat met elkaar oplossen’.”

Resultaat

Het project is binnen budget, binnen de tijd en met meer functionaliteit opgeleverd. Een unicum.

Het hele systeem is ontwikkeld met de AVG ernaast. Wanneer iemand iets in een cliëntdossier verandert of aanvult, wordt vastgelegd wie dat doet. En het systeem slaat alleen de gegevens op die nodig zijn voor onderzoek. Medewerkers moeten inloggen met een twee-factor-authenticatie. Beelden die voor kwaliteitsdoeleinden naar het LRCB (Landelijk Referentie Centrum voor Bevolkingsonderzoek) gaan, worden automatisch gepseudonimiseerd.

De klant aan het woord

“BK2020 is een programma dat de hele medische infrastructuur heeft vervangen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Nederland. 5.000 onderzoeken per dag, 1 miljoen onderzoeken per jaar, 28 miljoen beelden in één database. Dat zijn enorm grote volumes. Dat maakt dus dat de beschikbaarheid van die beelden en van die systemen voor ons enorm belangrijk zijn.”

“We hebben RAM uitgedaagd: ‘Kom met jullie beste oplossing, laat jullie kracht zien.’ En dat hebben ze uitstekend gedaan. Daarin heeft RAM-IT het hoogste gescoord. We hebben RAM-IT leren kennen als partner. Dat moet niet eindigen bij BK2020. Daar moeten we gewoon de komende jaren mee door blijven gaan.”

Paul Hoogland, Programmamanager BK2020

"We hebben aanbesteed volgens 'the best value procurement. Dus niet alleen op prijs. Sterker nog: we vonden prijs ondergeschikt."

Mark Heijnen

Bekijk de video met de hoofdrolspelers

Download het complete BK2020-rapport

Download de PDF

Meer weten? 

Niels van Peer

Niels van Peer

Commercieel directeur

06 -50 28 49 53
nvanpeer@ram-it.nl

m

ICT-diensten RAM bij deze case

m

Andere cases in de zorg

Driezorg (VVT), eCumulus werkplekbeheer

Geriant (dementie), ambulant werken